shutterstock_1070519189.jpg

veelgestelde vragen

Over Ablehouse

Hoe werkt Ablehouse?


Met Ablehouse kun je in een paar simpele stappen op vakantie of een weekendje weg in eigen land, door je huis te ruilen. Dit zijn de stappen: 1 Meld je aan bij Ablehouse via dit formulier.
2 Wij vragen je dan je gegevens door te sturen en maken je ruilprofiel aan. 3 Nu kun je door ons bestand bladeren en een ruiladres zoeken. 4 Leuke plek gevonden? Stuur ons een bericht. Wij sturen dit door naar je ruilpartner. Als jullie een match hebben brengen we jullie met elkaar in contact.​ Het uitgebreide stappenplan vind je hier.
Hoeveel kost Ablehouse?


Deelname aan Ablehouse is gratis.
Wat zijn de voordelen van Ablehouse?


 • Een enorme kostenbesparing op de accommodatie.
 • Geen extra kosten voorafgaand aan of na de vakantie.
 • Leuke contacten met ervaringsdeskundigen.
 • Unieke beleving in een onbekende omgeving als lokale inwoner in plaats van als toerist in een beperkt aangepast hotel of vakantiepark.
 • Vele extra’s in de ruilaccommodatie zoals bijvoorbeeld kennis maken met voor jou nieuwe aanpassingen in huis en/of gebruik van hulpmiddelen die jou misschien onbekend zijn.
 • De beste tips over de toegankelijkheid van de omgeving, activiteiten, openbaar vervoer, musea en restaurants via jouw ruilpartner
 • Persoonlijke afspraken met de ruilpartner zoals bijvoorbeeld: het verzorgen van elkaars huisdieren/planten.
Is mijn privacy gewaarborgd?


Ablehouse publiceert geen persoonlijke gegevens. Alleen de plaats van de woning is zichtbaar op de site. Zie verder ons privacyreglement.

Over ruilen

Kan ik mijn aangepaste huurwoning zomaar ruilen?


Voor huurwoningen gelden in de meeste gemeenten specifieke regels voor tijdelijke woningruil. Wij vragen je de ruilmogelijkheden van tevoren met de verhuurder te bespreken. Zo kom je niet voor onprettige verrassingen te staan.
Mag ik zo vaak ruilen als ik wil?


Je kunt zo vaak ruilen als je wilt.
Kan ik zelf afspraken maken met degene waarmee ik ruil?


Je maakt zelf alle afspraken met je mederuiler. Jullie zorgen er dus zelf voor dat alles goed geregeld is, bijvoorbeeld dat je de nodige verzekeringen hebt afgesloten of dat je op elkaars huisdieren past.
Is het veilig om mijn woning te ruilen?


Veel mensen vragen zich af of ze hun huis en spullen wel aan onbekenden kunnen toevertrouwen. Realiseer je dat jouw ruilpartner zich precies hetzelfde afvraagt. Huizenruil is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect voor andermans eigendommen. Wij zien erop toe dat iedereen met zoveel mogelijk vertrouwen aan Ablehouse kan deelnemen. Kijk ook naar onze tips.
Wat doe ik met mijn kostbare spullen?


We raden aan, kostbare spullen in een afgesloten ruimte of kast op te slaan als je geruild hebt. Omdat degene waarmee je ruilt in dezelfde situatie zit als jij, hoef je in principe niet bang te zijn dat je inventaris gevaar loopt.
Checkt Ablehouse of de ruil veilig is?


Om de ruil zo goed mogelijk voor te bereiden doen wij het volgende:

 • pas als je profiel volledig is ingevuld, wordt je woning zichtbaar op de site
 • op verzoek kunnen we jouw ruilprofiel (tijdelijk) verbergen
 • we publiceren geen persoonlijke gegevens, behalve je woonplaats
 • we delen emailadressen pas als beide partijen interesse hebben in een mogelijke ruil
Wat doe ik als ik een verzoek krijg en niet wil ruilen?


Geen enkele ruil is verplicht. Komt het niet uit, wil je niet (meer) naar die streek, spreekt het huis van de ander je niet aan of voelt het gewoon niet goed? Dan wijs je de aanvraag van de ander af. Omdat het eerste contact via onze site gaat, zijn jouw gegevens niet bij de aanvrager bekend en zul je dus ook niet buiten dit platform om benaderd worden.
Kan ik een reservering annuleren?


Gratis annuleren kan tot twee weken voor de afgesproken ruildatum. Annuleer je daarna, dan betaal je 15 euro. Bedenk wel, dat je je ruilpartner hiermee misschien dupeert en teleurstelt.
Kan ik ook mijn tweede huis ruilen?


Ja dat kan. Op dit moment kun je maar één woning toevoegen aan je profiel. Wil je jouw tweede woning daarnaast ook aanbieden, dan dien je een tweede profiel aan te maken. Deze tweede inschrijving kost 50 euro per jaar.
Hoe kan ik sleutels uitwisselen?


Er zijn allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je ruilpartner je sleutels krijgt:

 • je wacht tot je gast arriveert en overhandigt de sleutels persoonlijk
 • je vraagt iemand die je vertrouwt de sleutels te overhandigen
 • verberg de sleutels op een geheime veilige plek
 • verstuur de sleutels per post
Kan ik het ergens melden als de ruil tegenvalt?


Je kunt natuurlijk altijd een recensie plaatsen over je verblijf. Als je dat een beetje bezwaarlijk vindt, kun je Ablehouse een email sturen. Wij zullen altijd antwoorden en zo nodig contact opnemen met degene waarmee je hebt geruild.
Is huizenruil veilig tijdens de coronacrisis?


Neem zoals gebruikelijk de geldende RIVM-regels in acht, dan kun je verantwoord ruilen. Meestal laten huizenruilers hun (ruil)huis altijd schoon achter. Let er wel op dat je contactpunten zoals deurklinken extra aandacht geeft en dat je goed ventileert. Houd ook bij sleuteloverdracht 1,5 meter afstand. Bij griepverschijnselen kan de ruil helaas niet doorgaan.
Hoe vind ik een ruilpartner?


Via je ruilprofiel deel je informatie over je huis, de locatie en jezelf. Gegevens zoals je woonadres en telefoonnummer worden niet weergegeven. Uitgebreide informatie vind je hier.